A Force India nem akar idén is úgy járni, mint 2017 első felében, így más felfogással vágnak neki a szezonnak, mondja Andy Green technikai igazgató.

A remek negyedik hely ellenére nem volt teljesen sima a csapat előző szezonja: különösen az év első felében ütköztek problémákba a kocsi fejlesztésénél, sok időt töltöttek el próbálkozásokkal, melyek nem vezettek eredményre, mondta Green az auto motor und sportnak. „Egyszerűen felcsavaroztunk alkatrészeket az autóra adatgyűjtés érdekében. Majd utána ismét levettük őket”- tette hozzá.

A mérnök úgy saccol, hogy végül a fejlesztések harmada kukában landolt, holott „normális esetben az alkatrészek 90 százalékát hosszasan alkalmazzák”. Green elismerte, 2017 elején egyszerűen elvesztek, de idén más filozófiát alkalmaznak, amiben segítségükre lesz az is, hogy jelentősen javult a korreláció a szélcsatorna és a pálya között a szezon második felében. Így sokkal jobban elemezni és alkalmazni tudták a kocsival gyűjtött adatokat, visszaforgatva azokat a tervezési folyamatba.

Ennek is betudható, hogy sokáig elnyújtották a kocsi fejlesztését, és csak szeptemberben került át a hangsúly a 2018-as gépre: még Mexikóban is nagy csomag érkezett az aktuális négykerekűre, három futammal a vébé vége előtt. Az alap tehát rendben van, a téli teszteken arra fognak gyúrni, hogy a lehető legjobban megértsék azt, és ne induljanak el ismét téves irányba.

Kapcsolódó cikkek:

A Halo révén relatív nagy változások lesznek”- mondta Green. „Ezért először azon leszünk a tesztek kezdetén, hogy a régi autónk szintjére kerüljünk. Az autó valamivel elegánsabb lesz, de optikailag nagyon hasonlítani fog a tavalyihoz. Olyan autóval akarjuk elhagyni Barcelonát, amiről tudjuk, hogy működik, és amiről tudjuk, hogyan működik”- ecsetelte. „Jó alapnak kell lennie, amit utána elkezdhetünk megváltoztatni. Az első nagy újdonságok csak bizonyos idő után érkeznek. De már megterveztünk pár nagy lépést.”

Potenciál bőven van, hiszen saját becslésük szerint legalább másfél másodpercre voltak tavaly a többiektől, így azokon a területeken támadnak, ahol ez faragható. A BWT-nek is köszönhetően a büdzsé stabil, lehetővé téve a sok fejlesztést és az alkatrészek gyártását.

„Ugyanazokkal a számokkal tervezünk, mint tavaly”- mondta Green a fejlesztésekről. „A terhelés remélhetőleg nem lesz olyan nagy, mert jobban értjük az autót. Másrészt keményebb lesz a konkurencia. Ez a harc végül ahhoz vezethet, hogy ismét olyan sok fejlesztést kell hoznunk.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here