A rettegett, életveszélyes 9-es kanyar

A 9-es kanyar alighanem a legnehezebb szakasz a világ összes szkeleton- és szánkópályáján

– mondja az első ránézésre nem is annyira feltűnő phjongcshangi kanyarról az amerikai Tucker West a USA Today videójában. Az NBC közvetítői Runbreakernek, vagyis Futamgyilkosnak keresztelték el az enyhe kanyart.

So we're just about 15 minutes away from women's #luge kicking off. Much like the men's race, Curve 9 can make or break this race for these women…. pic.twitter.com/xr5TPH41dS

— Ken Childs (@TheKenChilds) February 12, 2018

A férfi szánkósok versenyének első futamában jól is állt West, rajtrekordot döntött, aztán a 9-es kanyarban elszálltak az esélyei. Ő volt az, aki Szocsiban azzal lett világhírű, hogy kissráckorában a saját kertjükben épített pályán gyakorolt, majd így lett olimpikon. Az éles menetek előtt az edzésen sorban hatszor megcsinálta a kanyart, csak akkor nem, amikor számított.

A probléma az, hogy míg elég sok kanyarban belefér egy kis hiba, az ideálishoz képest tolódás jobbra vagy balra, addig itt csak a hibátlan kivitelezés működhet. A nyolcas kanyarból ugyanis úgy érkezik ki a versenyző, hogy a fal felé vezeti az ív, egyből korrigálnia kell tehát, de nem mindegy, hogy mennyire.

Ez az olimpia első négy napján ki is derült:

  • kezdődött az egész az ukrán szánkós Andrij Mandzijjel, aki 100 km/h-s tempónál esett le szánkójáról,
  • majd jött a szlovák Jozef Ninis, aki egy tízméteres repülést fogott meg ugyanott, a 9-es kanyarban.
  • Ugyanitt szállt el a német Birgit Platzer is, ő is leesett a szánkóról, ami le is hagyta őt, de a lényeg az volt, hogy sérülés nélkül megúszta,
  • ahogy aztán csodával határos módon az amerikai Emily Sweeney is saját lábán hagyta el a pályát, pedig ő iszonyatosan komolyan odaverte magát: a vályúban keresztbe fordulva, függőlegesen csapódott a falnak, már a 12-es kanyarban, egészen addig csúszott oldalazva.

Emily Sweeney somehow escaped unscathed after this horror crash in the luge final 😱 pic.twitter.com/oAHdwChoZj

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) February 13, 2018

Sweeney egyébként a verseny előtt azt mondta , olyan a kanyar, mint döntött úton autót vezetni, csak éppen a kocsit az ellenkező irányba húzzák, mint amerre fordulni akar vele az ember. Ő élesben tapasztalta meg, mennyire összevissza hatnak az erők ott.

A 9-es kanyar problémája egyébként nem újdonság, hiszen a 2017-es világkupán már kipróbálták a versenyzők, azóta némileg alakítottak is az íven, hogy kicsit simább legyen az összeköttetés a nyolcas és a kilences kanyar között.

Itt rontott a férfiaknál topesélyesnek tartott német Felix Loch is, ugyan nem nagyot, de a hiba arra épp elég volt, hogy ne legyen sorban harmadszor aranyérmes egyéniben, de még dobogós sem.

Négy komolyabb esés volt a szánkósoknál úgy, hogy a vegyesváltó futamai még hátra vannak, a szkeleton- és bobversenyek pedig még el sem indultak. Szkeletonban a fejjel előre haladás miatt lehet nehezebb a kormányzás, a bob pedig sokkal szélesebb a többi csúszóversenyes eszközénél, és ha masszívabb is, jóval nehezebb lesz irányba rakni a nyolcas kanyarból kifelé.

Reméljük, azért annyira ijesztő jelenet nem jön, mint Emily Sweeney-é.

Forrás: Index.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here