Rég volt már, hogy utoljára világbajnoki címe(ke)t ünnepelhetett a Renault, most pedig reményeik szerint még inkább erőre kaphatnak 2017 után, közelebb kerülve az előző évtized közepének magasságaihoz.

Bár a Renault időről időre feltűnik a Forma-1-ben, sőt, voltak időszakok, amikor megkerülhetetlen tényezői voltak a Forma-1-nek számos futamgyőzelmükkel, világbajnoki címet csak 2005-ben és 2006-ban ünnepelhettek. Akkor az egyéni is mindkétszer összejött Fernando Alonso révén, és a konstruktőri tabellán sem tudta őket senki megelőzni.

Ennek immár több, mint egy évtizede, azóta pedig előbb a Renault teljesítménye szép lassan visszaesett, majd a franciák ki is vonultak gyári csapatként a száguldó cirkuszból néhány évre. A csapat 2016-ban tért vissza, az az év még a ritmus felvételéről szólt mindössze 9 szerzett ponttal. 2017 már jobban sikerült, az év második felére nem egyszer a franciák sárga-fekete gépe volt a negyedik legjobb autó, 2018-ban viszont érthetően még magasabbra törnek Enstone-ban és Viryben.

Az előző évtized sikereinek letéteményese egy spanyol volt, a közös pont pedig most is megvan, hiszen a francia istállónak ismét van egy versenyzője Carlos Sainz személyében, aki első teljes szezonjára készülhet a Renault színeiben.

A Marca Jesús Presával, a Renault spanyolországi központjának kommunikációs igazgatójával beszélgetett, aki elmondta, Sainz szerepe nagyon fontos, hogy a Forma-1 ismét olyan népszerű legyen az Ibériai-félszigeten, mint annak idején, az Alonsomanía során. "Már csináljuk vele a reklámokat, és mindenhol ott lesz az arca az easy life-koncepciónkban, amely arról szól, hogy a Renault mindenki életét könnyebbé teszi. A Renault életét meg maga Carlos Sainz teheti könnyebbé."

"Nagyszerű lenne, ha velünk szerezné meg első dobogóját. Biztos vagyok benne, hogy óriási potenciállal rendelkezik, bár a Renault-ra sok munka vár még, mire igazán nagy dolgokért harcolhat."

Presa szerint az Alonso-párhuzam egyértelmű. "Sainz egy Alonsóhoz hasonlóan intenzív személyiség, amit igyekszünk majd a lehető legokosabban kihaszálni. Főszereplő lehet nálunk. Mindenki szeretné ismét átélni azt, amikor a csapat Alonsóval világbajnoki magasságokba jutott."

Persze nehéz örökség Alonsóé. "Ő az, aki a legtöbb győzelmet szerezte a csapat történetében, 17-et, ez pedig egy kitörölhetetlen emlék marad." És ha már Alonso, a Renault-tól a kétszeres világbajnok kiszolgálása miatt is sokat várnak. "Tisztában vagyunk ezzel. Spanyolországban mindenki bízik ebben. A Renault motorjaival a Red Bull már dobogóra tudott állni 2017-ben, sőt, futamokat is nyert, szóval a motor jó. De megszállott motorfejlesztők dolgoznak a Renault-nál, és biztos vagyok benne, hogy most is sikerül olyan erőforrást megalkotni, ami mindenkinek jó lehet."

2018-ban pedig indulhat ismét az Alonsomanía Spanyolországban, adott esetben pedig becsatlakozhat mellé a Sainzmanía is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here