Kártérítés fizetésére kötelezte első fokon a magyar kormányt kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar nő számára, akinek férje elrabolta kétéves fiukat, és mintegy 10 évig ismeretlen helyen tartotta.

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság határozata értelmében Magyarországnak 12,5 ezer euró (mintegy 3,8 millió forint) kártérítést és 3800 euró (mintegy 1,1 millió forint) perköltséget kell fizetnie Tóth Edinának. A bíróság indoklása szerint a magyar hatóságok megsértették a családi élethez fűződő jogát, mert nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy visszakaphassa a fiát, akinek felügyeletét őrá bízta a bíróság.

Az ügy előzménye, hogy Tóth Edina férje 2004-ben magával vitte akkor kétéves gyereküket, és vele együtt eltűnt. A gyerek csak 2014-ben lett meg, amikor az addigra volt férjet elfogta a rendőrség.

Mint a Blikk korábban megírta, Tóth Edina, az édesanya és a gyermek apja, Ottó évekig Amerikában éltek, ám házasságuk zátonyra futott, ezért hazatértek, hogy elváljanak. Csakhogy még a hivatalos procedúra közben az apa eltűnt az akkor 2 esztendős Ádámmal. Hiába váltak el hivatalosan, hiába helyezte el a bíróság az anyánál a gyermeket, és szüntette meg teljesen az apa szülői felügyeletét, mintha mi sem történt volna. A férfi meg sem jelent a válóperes tárgyalásokon, és a kipostázott papírokat sem vette át. Az anya korábban azt mondta lapunknak:

„Soha többet nem látod a fia­dat!" – ezt üvöltötte, amikor a karjaimból kitépte Ádámot, és elviharzott a soproni vasútállomásról – mesélte Tóth Edina utolsó emlékét kisfiáról, akivel 2004-ben férje, Horváth-Bors Ottó (44) felszívódott.

A hosszú évek alatt az édesanya minden követ megmozgatott, hogy fiára bukkanjon: bíróságról bíróságra járt, a rendőrségnél és a gyámhivataloknál kopogtatott, segítsenek végre megtalálni Ádámot, de a legtöbbször csak falakba ütközött.

A történet végén nem volt igazi happy end:

Végül, 2014-ben visszakerült a nőhöz a gyermeke, miután a rendőrség elfogta volt férjét. Csakhogy, a kisfiú, aki 2 esztendősen látta utoljára édesanyját, már idegenként tekintett Edinára. Alig mosolygott, míg apja előztesben volt, s a rengeteg közös program sem tudta felvidítani. Így, akármennyire fájt a nő szíve, lemondott gyermekéről a férfi javára, akitől tíz évig próbálta visszaszerezni a fiút.

Forrás: blikk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here