Hatalmas botrányt okozott a beismerése, Putyin örülhet.

Lemondott tisztségéről Halbe Zijlstra holland külügyminiszter. Előzőleg komoly belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte, nem volt igaz az a kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, s nem volt jelen személyesen a kérdéses találkozón, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és a balti államokat magában foglaló, úgynevezett „Nagy-Oroszország” létrehozásáról szóló terveiről beszélt. A volt miniszter azt közölte, hogy mindössze másodkézből hallott a fenyegető kijelentésről.

Halbe Zijlstra holland külügyminiszter távozik a parlament hágai épületéből / Fotó: MTI

„Nem látok most más lehetőséget, mint hogy benyújtsam a lemondásomat. Hollandia olyan minisztert érdemel, aki felette áll minden kételynek” – mondta a liberális-konzervatív politikus megrendülten a hágai parlament ülésén. Hozzátette, a történtek olyan mértékben aláásták hitelességét, hogy feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

A külügyminisztert a kormányfő bátorította lemondása közben / Fotó: MTI

A botrány kirobbanása miatt az ellenzék a tárcavezető lemondására szólított fel, a kormánypártok azonban kiálltak mellette, noha beleegyeztek, hogy kedd délutánra rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze, amelyen Zijlstra válaszolhat a képviselők kérdéseire.

Putyin örülhet / Fotó: AFP

Oroszország hollandiai nagykövetsége álhírnek nevezte az orosz terjeszkedési szándékról szóló híreszteléseket. Halbe Zijlstrának eközben este hivatalos látogatásra kellett volna indulnia Moszkvába, hogy találkozzon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

(MTI)

Forrás: blikk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here